LOT (ЛОТ)

създадена
седалище
IATA код
полети от и до България
1929
Варшава
LO
София и Бургас
Самолетни билети от LOT

Авиокомпания LOT е главният полски самолетен превозвач и една от най-старите авиокомпании в света (януари 1929 г.) Още през 1930 г. превозвачът е приет в IATA, а първият международен полет не на шега се извършва на 1 април 1939 г. по маршрута Варшава - Букурещ. Следващите дестинации са Атина, Бейрут и Хелзинки. Днес PLL LOT пътува по 70 маршрута в 34 държави, предлагайки самолетни билети освен за вътрешни полети между Варшава и регионалните полски летища, а и до други европейски градове, и дори презокеански полети до САЩ и Канада. Главното седалище на компанията е летището Fryderyk Chopin във Варшава. От ноември 1992 г. LOT е акционерно дружество като притежава и своя дъщерна фирма EuroLOT. Към авиокомпания ЛОТ принадлежи и полският нискобюджетен превозвач Centralwings. От октомври 2003 г. полската компания е член и на самолетния съюз Star Alliance.

ЛОТ първа сред полските авиокомпании въвежда на интернет страницата си т.н. "виртуална стюардеса" - услуга, позволяваща неограниченото обслужване на клиенти 24/7. Всички пътници, чиито пътувания започват в обслужваните от компанията полски летища, имат възможността да се регистрират за полета по интернет с услугата Web Check-In. Освен уеб чекиране се предлага и регистриране за полета по телефон - Tele-Check-In. Тази услуга е достъпна единствено за пътниците с ръчен багаж. Check-In по телефона започва от 16 ч. на предшестващия полета ден, но не по-късно от един час преди полета. Бордната карта при този тип чекиране се получава на летището след показване на документ за самоличност най-късно 30 минути преди планираното излитане на самолета. Стандартната регистрация за полета с LOT, извършвана на летище, е отворена 2 часа преди излитането на самолета (4 часа за полетите от/до САЩ). Последният пътник се обслужва най-късно 45 минути преди планирания час на излитане. При бизнес класата лимитът за регистриран багаж е 30 кг., а за икономичната класа - 20 кг.

В случай на самостоятелно пътуване на деца до 5 години, родителите или техните настойници са задължени да осигурят допълнителна грижа. Към всеки самолетен билет авиокомпания LOT предлага възможност да се закупи услугата "допълнителен придружител". В този случай стюардеса придружава детето от регистрацията за полета до предаването му на съответното лице на другото летище. Пътуващите, които се нуждаят от специални грижи (възрастни хора или инвалиди), имат възможност да поръчат безплатно допълнителен придружител от наземния персонал.

PLL LOT е една от най-добрите авиокомпании в Централна и Източна Европа, което е доказано от множеството спечелени награди. Лоялните пътници, които често пътуват със самолетите на полската авиокомпания LOT, ползват програма за лоялност LOT Voyager. От 2003 г. насам ЛОТ изпълнява и програмата Miles & More. Тя има 8 милиона участници по целия свят.

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Варшава
149 EUR
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече