KLM (КЛМ)

създадена
седалище
IATA код
полети от и до България
1919
Амстердам
KL
София
Самолетни билети от KLM

KLM (KLM - Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) в превод означава Кралски Холандски Авиолинии. От 2004 г. KLM влиза в състава на холдинга Air France-KLM и си партнира с американската авиокомпания Northwest Airlines. Преди сливането с Еър Франс, КЛМ е национален превозвач на Холандия. Започва своята дейност през 1919 г. Първите самолети летят през месец май 1920 г. от Амстердам до Лондон. Air France-KLM в момента е основният превозвач на Франция и Холандия. КЛМ е една от най-популярните европейски авиокомпании и изпълнява полети от основната си база на летище Schiphol, близо до Амстердам, където е и щабквартирата на авиокомпанията. По приходи Еър Франс-КЛМ е най-голямата авиокомпания в света. Въпреки участието си в холдинг, и Air France, и KLM продължават да извършват полетите си под своята търговска марка. Презвозвачът KLM принадлежи към въздушния съюз Sky Team.

Флотата на КЛМ се състои главно от самолети Боинг - разполага с 190 самолета от вида Airbus, Boeing 737, 747, 767, 777, Mc Donnell Douglas MD11 и Fokker. Тези самолети достигат до почти всяко кътче нa света, извършвайки полети до 400 града в 85 страни. Особено любопитни и атрактивни са полетите на превозвача до азиатските страни. КЛМ предлага самолетни билети за полети до Европа, както и много дестинации в Азия, извършващи се под търговската марка КЛМ-Азия, Африка, Северна и Южна Америка.

Резервираните онлайн самолетни билети на KLM са най-евтини, защото са освободени от такси за транзакция. Допълнителен бонус са и наградите, в зависимост от изминатите километри с авиокомпанията. Пътниците, които ще летят с KLM или Air France до европейски, или близки дестинации, могат да се възползват от услугата за летищна проверка (check-in) през мобилен телефон. Тази услуга е достъпна най-рано 30 часа и най-късно 30 минути преди прекратяването на летищната проверка и се отнася за всички пътувания и на двете авиокомпании. Check-In проверка през телефона е достъпна на мобилните версии на сайтовете на компаниите - http://mobile.aifrance.com или http://mobile.klm.com. Има възможност и за избор на желано място от свободните на борда.

КЛМ предлага следните класи - бизнес и икономична. Пътниците със самолетни билети за бизнес класата разполагат с монтирани в седалките неголеми телевизионни екрани. Седалките, също така, са снабдени и със зарядно устройсто за лаптопи, с възможност за изпращане на е-mail, както и с функции за масаж. На пасажерите в бизнес класата се полага допълнително място за краката, личен телефон, лампа за четене, както и възможност за избор храна от разнообразно меню. Резервиралите самолетен билет за икономичната класа имат достъп до телевизор, разполагат и с личен телефон с позволение да изпращат текстови съобщения. Тяхната храна се състои от свежи сандвичи както и от богат избор от напитки.

От септември 2008 г. KLM разширява своята оферта от видео- и аудио програми с нови филми, игри, популярни сериали и документални филми. Благодарение на функцията Jukebox, пътниците имат достъп до още повече музикални категории, както и до по-голям каталог дискове. Освен това КЛМ въвежда и интерактивни ауидо-визуални програми за изучаване на чужди езици, както и слушане на специални аудио книги. Пътниците, които искат да изучават чужди езици например, могат да се възползват от програми за начинаещи, достъпни на 23 езика. Те са подготвени от Berlitz World Traveller. Самият курс включва упражнения, тестове и игри, а всяка една лекция завършва с оценка на постигнатите резултати. Любопитна аудио програма е тази, съдържаща информация за полета и също представлява аудио-визуална презентация, отнасяща се за всеки един аспект от самолетния полет. Тя засяга важни теми за аеродинамиката, процедурата за стартиране и приземяване на самолета, както и турбуленцията. KLM е първата авиокомпания, която предлага подобна образователна услуга на своите пътници. Специална бизнес програма пък, е предназначена за пътници, които осъществяват международни служебни пътувания. Тя обхваща теми от сложния свят на глобалния бизнес. Въпросите за културните различия, бизнес практиките, както и протоколните изисквания в различните страни, също не са подминати. Всички тези програми се предлагат безплатно.

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Барселона
18 EUR
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече