Iberia (Иберия)

създадена
седалище
IATA код
полети от и до България
1927
Мадрид
IB
София
Самолетни билети от Iberia

Авиокомпания Iberia /Иберия/ и Iberia Regional са под шапката на компанията Iberia Group, която извършва цялостните дейности по превозване на пътници и товари, както и голям диапазон от операции по обслужване на много летища - от информационни системи до разнообразни кетъринг услуги. Авиомпаниите от Iberia Group airlines летят до 39 държави с над 102 дестинации. По codeshare споразумение с останали авиокомпании гурпата лети и по допълнителни 90 дестинации.

Стартирала като авиокомпания, изпълняваща финансирани от правителството на Испания пощенски услуги между Мадрид и Барселона, днес Иберия е водещ авиопревозвач в страната и изпълнява полети по една от най-важните международни въздушни линии Южна Америка - Европа. Основните бази са летищата Barajas в Мадрид и El Prat в Барселона.

Авиокомпанията се присъедиянава към Световния съюз на авиопревозвачите Oneworld през 1999 г. В тясно сътрудничество е и с авиокомпаниите Avianca, American Airlines, Qantas, TACA и "сродната" British Airways. След стартиране на членството в алианса и постигнатите споразумения "codeshare" между Иберия и останалите превозвачи, успешно се реализират полетите от главния град на Испания Мадрид до столицата на Йордания Аман /чрез Royal Jordanian/, връзката на Латинска Америка с Европа /LAN Airlines/, полетите от холандската столица Амстердам до Хонг Конг, както и от Лондон до Хонг Конг /Cathay Pacific/, въздушната линия от Амстердам до японската столица Токио /Japan Airlines/.

До 2002 година, когато компанията празнува своята 75-та годишнина, превозените пътници са над 500 милиона. Днес тя е единствената европейска авиолиния, която продава самолетни билети и обслужва полетите до Гватемала, и непопулярните, но търсени линии до Монтевидео и Салвадор. Една от най-новите дестинации на авиокомпанията е Санто Доминго на Доминиканската република.

Във връзка със съвместните дейности от 2006 г. аеропортът в Мадрид официално е и седалище на авиокомпанията. На летището е подсигурен спецален самостоятелен терминал за обслужване на всички самолети от флотилията на Iberia, както и за машините, собственост на авиокомпаниите, членуващи в Oneworld.

Иберия има сключени споразумения за "codeshare" с още много авиокомпании. Подобна търговска практика има и с националния ни превозвач на България - Bulgaria Air. Благодарение на това, коя да е от двете авиокомпании може да продава места от полет на първата авиокомпания по общ маршрут.

Iberia е един от основателите на онлайн системата за резервации на самолетни билети - Amadeus - като държи 18,28% от акциите й. Допълнителен щрих са и притежаваните 9,49% акциите на базираната до Барселона авиокомпания Vueling, която предлага нискотарифни самолетни билети. Останалите проценти са притежание на компанията майка - IAG. Това е направено с цел, за да се избегнат 100% собственост на IAG. Дъщерното дружество на Iberia - Aviaco, което от 1948 г. до 1999 г. изпълняваше основно близки вътрешни полети, вече не функционира. По-малките Малките Binter Mediterraneo и Binter Canarias също са бивши подразделения на авиокомпания Иберия.

През 2010 г. Иберия и британският превозвач British Airways се сливат, а новосформираното дружество IAG /International Airlines Group/ заема 3-то място от всички авиолинии в света по приходи. Сливането на двете авиокомпании не повлиява двата отделни бранда и до днес Иберия и Бритиш Еъруейз работят със собствените си марки.

Нивата на обслужване на борда самолетите на Иберия са три - "бизнес", "бизнес плюс" и стандартната "икономична" класа, . Самолетни билети в бизнес класата могат да се резервират за полети в Испания и всички вътрешни полети, по които авиокомпанията лети в Европа. Билети за "бизнес плюс" класата са възможни за резервация единствено за дългите полети от Испания до редица градове в Южна и Северна Америка и от Испания до Южна Африка. Кетъринг обслужването се осигурява от Gate Gourmet. Всички клиенти на Иберия, ползващи икономичната класа за полетите, оперирани в цяла Западна Европа, имат възможността за закупуване на разнообразна храна на борда и последством специализираната програма Tu Menu.

Членовете на Business Club се радват на удобства и привилегии за полетите до Израел, Русия, Нигерия, Египет и Гвиеня. Членството в Iberia Plus вече позволява наемането на автомобил на изключително преференциални цени, осигурени от дружеството Avis. Отстъпките важат при пакетно предложение за самолетен билет + автомобил. Пакетни цени се предлагат и в комбинация с различни хотели. Допълнителна екстра за всички пътници, ползващи самолетни билети от авиокомпания Iberia са разнообразните нива на застрахователни продукти и специално организирани туристически обиколки.

На борда допустими размери за ръчния багаж са габаритите 55см х 20смх х 40 см. Теглото в икономичната класа не бива да превишава 10 кг, в бизнес класата на борда се допуска ръчен багаж до 14 кг. Бизнес плюс клиентите се радват на 18 кг ръчен багаж. Възможна опция са разрешените два ръчни багажа за всички, ползващи най-скъпите самолетни билети. Като допълнение всеки пътник в "бизнес плюс" може да носи и дамска чанта, дипломатическо куфарче или лаптоп. Разрешеният регистриран багаж със самолетните билети на Иберия е с допустимо тегло 23 кг с максимален размер 158 см. Разграниченията в класите са един брой за икономична класа, два броя за "бизнес класата" и три броя голям багаж за "бизнес плюс" нивото на обслужване.

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Краков
149 EUR
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече