British Airways (Бритиш Еъруейс)

създадена
седалище
IATA код
полети от и до България
1974
Уотърсайт
BA
София и Варна
Самолетни билети от British Airways

British Airways е национален превозвач на Великобритания. Компанията е и най-големият превозвач в Обединеното Кралство на база на големина на флота, международни полети и международни дестинации. Седалището е в Уотърсайт, близо до лондонското летище Хийтроу. Вторият хъб на Бритиш Еъруейс се намира на лондонското летище Гетуик.

Бритиш Еъруейс е преустановила всички задокеански полети от други летища освен от Хийтроу, Гетуик и Лондон сити, като тази промяна налага прехвърляне в Лондон на пътниците от Великобритания, които идват от други летища в страната и ще летят за чужбина. До 2008 г. Бритиш Еъруейс е най-голямата авиокомпания в Обединеното Кралство, според броя пътници. През 2008 г. компанията е превозила 35,7 милиона души. Съперникът на Бритиш Еъруейс по продажби на самолетни билети, easyJet, превозва 44,5 милиона пасажери през същата година и заслужено отнема първото място. Акции на Бритиш Еъруейс се търгуват на Лондонската борса.

През 2009 г. компанията отпразнува своята 35-та годишнина, а в момента обслужва над 150 дестинации, включително и 6 вътрешни дестинации. British Airways е една от само 8-те компании, които летят до всичките 6 постоянно населявани континента. Авиокомпанията има две програми за лоялни клиенти: "Exеcutive Club" и "Premier". "Executive Club" е основната програма и има 3 нива – синьо, сребърно и златно. Последните 2 категории осигуряват достъп до клубните салони на Бритиш Еъруейс на летищата и предимство на линиите за резервация на самолетни билети. Другата програма на Бритиш Еъруейс - "Premier" работи чрез покани, разпращани от Управителния съвет на компанията и програмата има само 1200 члена.

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Рим
16 EUR
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече