Aer Lingus (Аер Лингус)

създадена
седалище
IATA код
полети от и до България
1936
Дъблин
EI
Варна и Бургас
Самолетни билети от Aer Lingus

Авиокомпания Aer Lingus е ирландският национален авиопревозвач със седалище в Дъблин. Стартира през 1936 г. като първият полет се извършва едва ден след създаването на компанията - малкият самолет De Havilland 84 прелита разстоянието от летище Baldonnel Airfield в Дъблин до Белфаст. Още същата година по силата на нормативен акт за въздушна авиация и транспорт, авиокомпания Aer Lingus е обявена за национална. Първият презокеански полет е осъществен през 1947 г. от Ню Йорк до Ирландия. Скоро след това самолетите на авиокомпанията започват да извършват редовни полети до Амстердам, Брюксел и Рим. През 1979 г. с авиокомпания Аер Лингус пътува папа Йоан Павел II, първо от Рим до Дъблин, а след това от Шанън до Бостън. Aer Lingus е втората авиокомпания след италианските Alitaliа, чиито услуги е ползвал папата.

От 2007 г. Aer Lingus принадлежи и към авиационния съюз Oneworld. Авиокомпанията също така е свързана по-специално и с американската JetBlue, American Arlines, с немската KLM, както и с британската British Airways. Разполага с 41 самолета, в това число самолети от вида Airbus A320-200, A321-200, A33-200, A330-300, Boeing 737-400 като извършва полети и продава самолетни билети за около 150 европейски и трансатлантически дестинации до Северна Америка, а от скоро се предлагат полети и до Обединените Арабски Емирства.

Пътниците на Aer Lingus имат възможността да резервират и да закупуват билети директно по интернет. Най-евтините самолетни билети се разпродават най-бързо и то в пиковите часове. Трудно могат да се резервират евтини самолетни билети за полет в понеделник сутринта, петък вечерта, неделя следобед, както и по време на официалните празници. В самолетите на ирландския превозвач на разположение са три пътнически класи - икономична, с която се пътува най-евтино, гъвкава и бизнес класа. Изборът на места в гъвкавата и бизнес класата не се заплаща допълнително. При икономичната класа таксите са стандартни. При превоза на багаж в гъвкавата и бизнес класата има безплатен лимит, а при икономичната класа отново има стандартни такси за свръхбагаж. Хората с увреждания могат да ползват услуги, по предоставяне на инвалидни колички, за да се придвижат безпроблемно от летището до самолета. Те би трябвало да уведомят авиокомпанията най-късно 48 часа преди полета, за намерението си да се възползват от тази услуга. При полети от и до САЩ, превозвачът предлага специално меню за деца, както и храна приготвена според нуждите на пътници на специална диета. Тя трябва да бъде заявена по време на резервацията на самолетния билет, или най-късно 24 часа преди полета.

В авиокомпанията Aer Lingus се предлага специална програма, предназначена за лоялните клиенти наречена "Gold Circle Club". Пътниците могат да събират точки и да ги разменят за специални отстъпки, предлагани от авиокомпанията, а при достигане на достатъчен брой - дори за безплатен самолетен билет и полет.

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Варна - Хановер
30 EUR
Wizz Air стартира нови 6 дестинации от Варнаповече