Изобретиха дрон-насекомо

390
22.03.2016

За дроновете и тяхната все по-широка употреба сме писали неведнъж. Ежедневно се работи по усъвършенстването им, тъй като те навлизат все по-масово в ежедневието на хората по света – използват се в изключително широк спектър и от всякакви хора и институции. Това от своя страна води и до непрекъсната работа по тази технология, която да отговори на нарасналото търсене.

Последното изобретение в тази посока е дрон, който наподобява изключително много насекомо. Негови автори са американски учени, които са направили робота така, че той да притежава възможността да лети и да каца, но и да се катери по стените, подобно на всички насекоми.

Този нов летателен апарат е наречен с името SCAMP – абревиатура на Stanford Climbing and Aerial Maneuvering Platform.

Всички знаем, че дроновете могат да изпълняват най-различни по вид, обем и сложност задачи. Те могат да се използват както за мониторинг на качеството на въздуха например, така също и за наблюдателна и охранителна дейност.

Основното, което е констатирано до момента като недостатък при тях е, че батерията им има ограничен живот. Затова и усилията на доста учени в момента са насочени към решаване на този проблем.

Точно такава била и мотивацията на специалистите от университета Станфорд в САЩ, които решили да изобретят дрон – насекомо. Освен, че може да лети и да каца подобно на птица, той умее да открива най-подходящите мeста за кацане, както и да се катери по стените.

По този начин, движейки се по твърда повърхност, дронът продължава да върши своята задача, но пести от енергията на батерията си и е по-издържлив.

Изобретателите на летателното устройство твърдят, че той има закрепващ механизъм, който е създаден на принципа, характерен за геконите. Това са вид гущери, които притежават уникалното умение да се изкачват по повърхности, които са вертикални.

Нещо повече – те дори имат способността да се движат съвсем свободно по тавана на дадено помещение.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20170310142644000000.jpg
Wizz Air с нов полет от София до Братислава. Евтини билети от 2,99 евро до много дестинацииповече
news_pict_20170222144450000000.jpg
Ryanair с промоция на билети за април и майповече
news_pict_20170216143102000000.jpg
Стари самолети в музей на открито край Бургасповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Миконос
304 EUR