Днес ще бъде изстрелян първият „платноходен” космически кораб (видео)

767
20.05.2015

Вероятно повечето от вас си спомнят за Карл Сейгън. Въпреки, че е починал още през 1996 г., той успял да положи солидна основа за един проект, наречен "Light Sail", познат още като Слънчево платно. Целият проект се осъществява от "The Planetary Society", чийто основоположник е самият Сейгън. Точно той е и човекът, който е авторът на фразата "плаване в космоса", вярвайки, че това наистина ще бъде възможно в бъдеще.

Днес неговата мечта ще се сбъдне, защото проектът с работното заглавие LightSail-1 ще бъде предмет на тренировки. Трябва да се отбележи, че проектът не е подкрепен от никоя правителствена програма, а е дело на група ентусиасти, които мечтаят за пътуване в космоса.

За какво точно обаче става дума? LightSail-1 е вид космически кораб, чиято форма доста наподобява хвърчило. Причината за това е огромното платно с обща площ от 32 квадратни метра. Когато платното е сгънато, площта което заема е само 10 х 30 сантиметра. Виждаме, че всъщност платното е много малко. В средата му обаче трябва да бъдат поставени голям брой различни устройства – от жироскопи и различни предаватели до гвоздея на програмата – самото платно.

Light Sail

Платното се състои от четири триъгълника, които заедно образуват квадрат с площ, както вече бе споменато, от 32 квадратни метра. Самият космически кораб ще използва за задвижването си радиацията от слънчевото налягане, и в по-малка степен налягането, което се получава от частиците на слънчевия вятър. По този начин, той прави придвижването на устройството почти безкрайно.

Всички електронни устройства трябва да бъдат задвижвани от монтирани на борда на „платноходния” космически кораб слънчеви батерии. Днес корабът трябва да бъсе изстрелян тестово на не много голяма височина, затова сега няма да може да бъде задвижван от слънчевата енергия.

Членовете на сдружението планират да изпратят "Light Sail" в космоса още през април следващата година. Космическият кораб ще бъде толкова голям, че ние ще бъдем в състояние да го видим с невъоръжено око от земната повърхност. Във видеото, което споделяме с Вас, може да се запознаете цялостно с проекта и да научите много повече за този необичаен експеримент.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20170719164343000000.jpg
Ръчният багаж на Wizz Air - изцяло безплатен от края на октомври 2017повече
news_pict_20170622121658000000.jpg
Лятна промоция на Wizz Air за всички полети до Лондонповече
news_pict_20170310142644000000.jpg
Wizz Air с нов полет от София до Братислава. Евтини билети от 2,99 евро до много дестинацииповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Глазгоу - София
49 EUR