Защо не трябва да пиете кафе и чай на борда на самолет, а сенниците трябва да са вдигнати при излитане и кацане?

9691
02.06.2015

Ако поне веднъж сте имали късмета да пътувате със самолет, знаете, че преди всеки полет има задължителен инструктаж, който понякога може да бъде и доста досаден. В него най-общо ни съобщават какво е забранено на борда и как да действаме в случай на авария.

Едно от нещата, които са строго забранени по време на полет е пушенето. Забраната важи за всички зони на машината, дори и за тоалетните, където има сензори в случай, че сте решили да си пробвате късмета там.

И още един съвет – не пийте кафе или чай, които са приготвени на борда на самолет. Причината е, че за направата им се използва вода от резервоара на самолета, а той никога не се чисти, защото това просто не е възможно. Водата в този резервоар само се допълва, а сами разбирате, че след като няма как да се почисти, то повърхността на този резервоар е пълна с най-различни бактерии.

Не пийте кафе или чай, които са приготвени на борда на самолет.Другото нещо, което важи като правило на борда на самолета е, че сенниците трябва да бъдат отворени задължително по време на излитане и кацане.

Сигурно сами сте си задавали този въпрос и най-вероятно сте си давали някакъв отговор.

Истината обаче е, че една от причините да бъдат вдигнати сенници е, че по този начин пътниците биха могли да забележат своевременно и да сигнализират в случай, че забележат нещо нередно или да оповестят на стюардесите за някакъв проблем.

Сенниците на илюминаторите трябва да бъдат отворени задължително по време на излитане и кацане. И ако се чудите какъв точно може да е този проблем, ето и пример – запалване на някой двигател, пушек или нещо счупено.

Разбираемо е, че пилотите нямат видимост към всички части на самолета, затова пък пътниците трябва да имат такава, за да могат да подадат веднага сигнал, ако забележат нещо необичайно.

По време на нощни кацания, сенниците е абсолютно задължително да са вдигнати. Причината е, че ако възникне извънредна ситуация, очите на хората, които пътуват в самолета трябва да привикнат бързо с тъмнината навън. Това няма как да стане, ако сенниците са спуснати.

И все пак това е само едната причина, а другата е, че спасителните служби трябва да могат да виждат отвън какво се случва вътре в самолета. Само си представете колко трудно би било на аварийни екипи от вън да се ориентират за ставащото вътре в самолета, ако сенниците са спуснати. Така има опасност да се загуби ценно време и да не се предприемат адекватни действия, в случай на нужда.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20170719164343000000.jpg
Ръчният багаж на Wizz Air - изцяло безплатен от края на октомври 2017повече
news_pict_20170622121658000000.jpg
Лятна промоция на Wizz Air за всички полети до Лондонповече
news_pict_20170310142644000000.jpg
Wizz Air с нов полет от София до Братислава. Евтини билети от 2,99 евро до много дестинацииповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Кастейон (Валенсия)
25 EUR