Самолетни билети - цени и особености

2934
06.03.2011

Няколко фактора са основополагащи при формирането на крайната цена на всеки закупен самолетен билет.

Първият е стойността на самия полет или цената, която компанията ще получи от вас за предлаганата от нея услуга, като се има предвид само полета, като форма на транспорт. Друг фактор са данъните тежести, който компанията заплаща на съответната държава в която е закупен самолетният билет. Влияние върху цената оказват и такси наречени "летищни", които позволяват определена компания да оперира на дадено летище. Още един фактор, който се взима предвид при формирането на цената на самолетния билет е таксата за обслужване.

Най-сериозно влияние върху цената на самолетния билет всъщност оказва датата на резервацията, т.е. колко време преди самия полет е бил запазен билетът. Наблюдава се зависимост, че колкото по-рано резервирате своя самолетен билет, толкова по-ниска ще бъде неговата цена, респективно и обратното с изключение на т.н. „last minute air tickets”, предлагани от компанията в последния възможен момент в опит да се запълнят всички свободни места в самолета.

Важен фактор е и това дали пътувате по време на празници или ваканции, когато цените на самолетните билети са доста завишени заради очакванията на авиокомпаниите за прилив на пътници, пътуващи със самолет. Добре е да запазите своя билет доста преди самия полет, тъй като има вероятност да не се доберете до последните свободни места или те да са в зоната на бизнес класата, което автоматично ги оскъпява.

Ако искате да летите евтино, то не се колебайте да резервирате двупосочни самолетни билети онлайн. Така цената също ще падне, от което можете да спечелите единствено вие. Възможно е да летите в двете посоки с различни компании, но само в случаите, когато между двете компании има споразумение за извършване на подобен тип услуга. Често цените на двупосочните билети не са двойни, а са само с 30-40% по-скъпи от тези за еднопосочен самолетен билет. При боравенето с двупосочни билети е важно да се знае, че съществува правило наречено „Sunday rule” или „Правилото на неделята”. То има отношение при избора на дати за пристигане и завръщане от избраната от вас дестинация. Ако вашето пътуване (заминаване и завръщане) обхваща минимум една неделя, то билетът ви действително ще бъде по-евтин, отколкото ако пътувате през друг ден от седмицата, което в повечето случаи ще се окаже и по-скъпият вариант за вас. Не се взема предвид първата неделя, ако сте пътували тогава.

Специфична особеност съществува и при трансатлантическите полети, които се коцентрират изключително върху уикендите, а някои компании изискват дори минимален престой преди да се завърнете и той често е в рамките на една седмица.

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20170719164343000000.jpg
Ръчният багаж на Wizz Air - изцяло безплатен от края на октомври 2017повече
news_pict_20170622121658000000.jpg
Лятна промоция на Wizz Air за всички полети до Лондонповече
news_pict_20170310142644000000.jpg
Wizz Air с нов полет от София до Братислава. Евтини билети от 2,99 евро до много дестинацииповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Хюстън
549 EUR