Пътници бутаха замръзнал самолет на писта в Сибир при минус 52 градуса

903
26.11.2014

Безпрецедентен инцидент при рекордно ниски температури на летището в красноярския град Игарка. 74-ма работници, които трябвало да летят на борда на самолет на авиокомпания "Катекавиа" помогнали с бутане машината да се подготви за полет. Шасито на самолета не искало да помръдне и буквално било залепнало на пистата, заради обичайния за края на ноември студ в района.

Куриозният, но опасен случай бил заснет с телефон и за кратко време станал хит в интернет. Инцидентът е от ранните часове на 25 ноември в т.нар зона на вечния студ. След като аварията се разпространила като мълния, изявление даде представител на прокуратурата на Западен Сибир. Оксана Горбунова заяви, че след като в района на летището била измерена температура от минус 52 градуса, цялата спирачна система на въздушната машина, която била на стоянка близо до пистата, замръзнала. Самолетът по никакъв начин не е могло да се премести на отсечката за рулиране, дори с тласкач. Буксирът бил подпомогнат от човешка сила. Всички пасажери решили на своя глава да окажат подкрепление при опитите летателният апарат да бъде избутан до удобно за излитане място. Това своеволие от страна на работниците не е допустимо, защото при невнимание е имало вероятност да бъде наранена обшивката на самолетния корпус и крилете му, заяви говорителят на местната прокурорска служба.

И на видеото по-долу се вижда как няколко дузини руснаци бутат дружно чартърния самолет, който тежи близо 47 тона. Според разследването една от причините за "залепването" на самолета е, че авиокомпания "Катекавиа" е използвала неправилна смазка за шасито, чиито параметри не отговарят на студовете в крайния руски север. Според експертите самолетът е стоял на студа повече от 24 часа. Това допълнително утежнило ситуацията и не позволило на машината да помръдне от асфалта.

В момента се проверява дали са спазени правилата за безопасност на полетите. Очаква се да бъде изготвена и експертиза, която да потвърди адекватността на авиокомпанията, служителите на летището, както и екипажа на самолета. Очаква се да бъде порицана и опасната самоинициатива на пасажерите, които просто помогнали с бутане на замръзналия самолет и така довели куриозния случай до щастлив край.

 

Коментирайте

Вижте още

news_pict_20170719164343000000.jpg
Ръчният багаж на Wizz Air - изцяло безплатен от края на октомври 2017повече
news_pict_20170622121658000000.jpg
Лятна промоция на Wizz Air за всички полети до Лондонповече
news_pict_20170310142644000000.jpg
Wizz Air с нов полет от София до Братислава. Евтини билети от 2,99 евро до много дестинацииповече

Коментари

0

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети Мадрид - София
40 EUR