Wizz Air (Уиз Еър)

създадена
седалище
IATA код
полети от и до България
2003
Будапеща
W6
София, Варна и Бургас
Самолетни билети от Wizz Air

Авиокомпания Wizz Air е полско-унгарска нискотарифна компания със седалище в Будапеща, Унгария. Създадена е през юни 2003 г., а инициатори за създаването й са 6 души начело с Йозеф Варади - изключителни специалисти с богат опит, както и с редица професионални постижения в областта на авиацията. Благодарение на това, регистрацията протича изключително бързо - в рамките на 3 месеца, а първият полет на Уиз Еър се извършва на 19 май 2004 г. по маршрута от Катовице до Лондон. Един от пътниците при първия полет е бил и самият Варади - вече председател на Управителния съвет на Wizz Air.

През 2006 г. Wizz Air е избран за най-добрия, а в момента е и най-големият нискотарифен превозвач в Полша и в Централна и Източна Европа. Изпозлва най-модерните технологии, като осигурява високо качество на своите услуги на достъпни цени. Днес Уиз Еър оперира 11 бази в региона - Катовице, Варшава, Гданск и Познан в Полша, Будапеща в Унгария, София в България, Букурещ, Клуж Напока и Тимишоара в Румъния, Прага в Чешката република и Киев в Украйна, и предлага евтини самолетни билети и полети по 150 маршрута като непрекъснато развива своите услуги и добавя нови дестинации. От година на година все повече пътници ползват услугите на Уиз Еър, привлечени от ниските цени на самолетни билети, както и от удобните маршрути. Компанията непрекъснато обновява и своя авиопарк с нови самолети - най-добри в дадената технологична категория. Предполага се, че в рамките на 3-5 години, Wizz Air ще разполага с над 50 самолета. Всеки един от самолетите е оцветен в характерните за авиокомпанията цветове - розово, виолетово и бяло, и е снабден с удобни кожени седалки.

Уиз Еър предлага пътуване без да е необходимо да се издава традиционен хартиен самолетен билет. Използва по-малки летища, които осигуряват по-евтино и по-бързо обслужване, а кабината в самолета е с една пътническа класа, без разделение на местата. По претенциозните пътници естествено, могат да си закупят места с допълнително място за краката. Могат също така да заплатят и предимство при качването на борда на самолета, и по този начин да заемат местата, които желаят преди другите пътници. По желание на пасажерите се предлага и храна (топли и студени напитки, както и предястия), но срещу допълнително заплащане. Хората, които се нуждаят от специални грижи, в това число и хората с увреждания, могат да разчитат на редица улеснения. Както и другите авиокомпании, така и Wizz Air предлага на своите пътници редица допълнителни услуги към всеки самолетен билет по организацията на транспорт от и до летището, наемане на автомобил, организиране на екскурзии, както и съдействие при издаването на здравни пътнически застраховки, които би следвало да се заявят успоредно с въпросната резервация на самолетен билет.

Wizz Air Group включва три опериращи авиолинии - Wizz Air Унгария, Wizz Air България и Wizz Air Украйна. Полетите Киев-Лутън-Киев се оперират от Wizz Air Унгария. Всички нискотарифни превозвачи определят специални условия относно превоза на багаж. Така и тук, при пътуване с Wizz Air, отново е позволен както ръчен, така и регистриран багаж като стриктно би следвало да се спазват килограмите и габаритите, заявени и заплатени при резервацията за самолетния билет.

Търси самолетни билети

Брой пътници според възрастта (макс. 9 души)
18+ г
12-18
2-12г
0-2г
Самолетни билети София - Лондон
18.03.2015
40.89 EUR
800 служители от Air France губят работните си местаповече